Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Тачурин Валерий, користувач 1ua
Валерий Тачурин
Тема: Моя родина
Село Шершенці засноване у XVI ст. Розташоване воно у долині річки Білочі, на горбистій місцевості, порізаній ярами та балками, багатими на будівельні матеріали: вапняк, глину, пісок.
Від районного центру і залізничної станції Кодима село знаходиться на відстані 26 кілометрів, від обласного центру – 250 кілометрів.
Назва села, якому, за народними переказами, понад 400 років, походить від слова «шершень». Цих великих комах дуже багато водилося у кам’янистих горах, на яких розмістилося село. В минулому ця територія була вкрита густим лісом, курінь лісника знаходився там, де зараз центр села.
Рослинний і тваринний світ – різноманітний. Навколо села росте ліс, в якому переважає дуб, є також клен, ясен, ялина, акація. З тваринного світу зустрічаються лисиці, зайці, дикі кози, свині, куниці, кроти.
У народній пам’яті збереглося прізвище графа Сумарокова-Ельєтона, якому належало до 2 тисяч гектарів землі, 800 гектарів лісу та 13 млинів. Його економія називалася фільварком.

12 лютого 2010

Тачурин Валерий, користувач 1ua
Валерий Тачурин
Тема: Моя родина
Наш шлях лежить до Шершенець. Від Кодими всього за півгодини автобус чи автомашина домчить нас до місця призначення. Широка асфальтова траса перетинає безкраї поля, луги, пронизує ліс. Обабіч пливуть чарівні краєвиди. Око ледве встигає фіксувати живописні картини. То мимо пропливе пшеничний лан, то ніби величезною скатертю простелиться зелене бурякове поле, а то гігантським білим простирадлом забіліє гречка і у вікна війне медовим запахом. Село за час свого існування назви не змінювало. Шершенці, як в минулому так і в теперішній час було і є селом, належить до Шершенецької сільради Кодимського району, Одеської області. Розташоване між двома схилами гір, між якими біжить річка Білочі. В минулому селяни називали її 'Золотою'. На берегах річки було розташовано одинадцять мукомельних млинів та одна шерстобійня.

12 лютого 2010

Тачурин Валерий, користувач 1ua
Валерий Тачурин
Тема: Моя родина

Село Шершенцi - за адміністративним поділом 16 ст. Брацлавський повіт. За адміністративним поділом 19 ст. Балтський повіт. За адміністративним поділом 20 ст. Кодимський район.

Церква св. Михаїла Храм засновано: 1790 р. Коментар: Церква св. Михаїла перетворена з уніатської на православну в 1794 р. [ЛМУ, с. 21, 62; ГСК, с. 247]. Церква св. Михаїла збудована в к.18 ст. – кам'яна однокупольна, разом з дзвіницею, тісна. Вона існувала до 1897 р. В 1895 р. закрита через ветхість. Нова кам'яна церква закладена на місці старої в 1897 р., мала б бути закінчена в 1905 р. [ПЦ, c. 53 – 54]. Церква св. Михаїла 1800 р. [ZDR, s. 34].
Жарких М.І. «Храми Поділля», інформація взята з сайту http://www.myslenedr...>http://www.myslenedr...

22 січня 2010


1




  Закрити  
  Закрити